Kategoriat
Yleistä

Equiterman synty – Miten Elinasta tuli eläinten lämpökuvantaja?

”Kuitenkin, kun palaset osuu yhteen, niin pakkohan sisäisen perfektionistin oli saada laittaa ne paikoilleen.”

Elina: Kolmiloikkaaja, Tekniikan kandidaatti, Fysioterapeutti, Equiterman perustaja, Eläinten diagnostinen lämpökuvantaja – Miten yhtälö sopii yhteen?

Urheilu on ohjannut elämääni pienestä pitäen – tavoitteellisesti heti yläasteikäisestä asti. Lukio ja opiskelupaikka valikoituivat urheilu edellä, ja geomatiikan linja vuonna 2010 perustui poissulkutekniikkaan juuri Aalto-yliopistoon siirtyneen Teknillisen korkeakoulun valikoimasta. Ennen kandiksi valmistumista tuli AMK-hakujen uudistus, ja 2016 fysioterapiaa lukemaan pääsi ihan mahtavan hieno ja monipuolinen joukko nykyisiä fyssareita. Syksyn 2016 aikana sain viimeisteltyä kandintutkinnon, ja urheilun lomassa suoritin fyssariopinnot melkein tavoiteajassa valmistuen koronan jalkoihin 2020 keväällä.

Eläinten diagnostinen lämpökuvantaminen tuli kuvioihin hevosmessujen Facebook-mainonnan kautta. Tajusin vasta jälkikäteen, että päätös viettää täydet kolme päivää Helsingin hevosmessuilla (GoExpo Horse 28.2.-1.3.2020) syntyi juurikin messujen Fb-sivun kautta tulleen lämpökuvantamismainoksen myötä. Tein tarkkaa listaa messuohjelmasta ja mitä kaikkea siellä aikatauluuni mahtuisi. Lämpökuvantamisen luentoesitys oli heti perjantaina, ja kävin juttelemassa joka päivä TherMidaksen edustajien kanssa. Lauantaina raahasin myös äitini ständille, ja jätin silloin tarjouspyynnön kamerasta ja koulutuksesta. Riina lähti mukaan kouluttautumaan, ja lähellä oleva vertaistuki auttaa palvelun jatkuvaa kehittämistä. Urheilu-uran yhä jatkuessa aikataulu on joskus haastava käsite ja Riinalla opiskelu on päätyö, mutta yhteistyöllä saamme vapaita aikoja tarjolle silloin, kun niitä tarvitaan.

Hevoset ovat mahtuneet elämääni hyvin pitkän aikaa. Olin 9 ja Riina oli 3-vuotias, kun meillä oli ensimmäinen kesähevonen kotona. Riina harjaili suokkitammaa mahan alla kurotellen ja itse hyppäsin kyseisellä hevosella ensimmäisen esteeni istuen satulan takana isonsiskon ohjatessa. Sen jälkeen lähes joka kesä pihassa oli hevonen tai useampi. Yleisurheilun lomassa ei varmaan muuten olisi ehtinytkään talleilla käymään. Sittemmin läheltä löytyi erilaisia hevosprojekteja, joissa pääsimme olemaan mukana tai joita saimme kotiinkin kesäisin. Mukaan mahtui mm. nuorten hevosten ja entisten ravureiden koulutusta, kuntoutusta, treenilenkkejä tai muuten vain liikutusta.

Hankimme Riinan kanssa yhteisen oman hevosen 2014 joulukuussa. Kyseessä oli nuori kuntoutus- ja koulutusprojekti, jolla kuitenkin todettiin voinnin parantuessa vanhoja vammoja ja kasvun loputtua jäi vaikeita rakenneongelmia. Pikkusankarimme lähti taivaslaitumille syksyllä 2017. Välissä oli jälleen yksi kesähevosvuosi ja yksi välivuosi. Sitten Riina osti joulukuussa 2019 taas ihan oman hevosen, joka on jälleen yhteinen kuntoutus- ja koulutusprojekti. Jotenkin onnistuin fysioterapian opinnäytetyönkin liittämään hevosiin.

Sitten takaisin Equiterman tarinaan. Lähtökohdiksi määrittelemme siis seuraavat neljä tekijää:

  • 1. Eläimet ja hevoset ovat lähellä sydäntä.
  • 2. Urheilijalle kehon toiminta ja suorituskyky on ainaisen kehityksen kohteena.
  • 3. Fysioterapeuttina elämänlaadun ja toimintakyvyn parantaminen, vammojen ennaltaehkäisy jne. ovat kaiken A ja O.
  • 4. Teknisesti ajattelevana tyyppinä kiinnostavat mahdollisimman objektiiviset tavat mitata asioita.

Tämän yhtälön lopputuloksena saadaan eläimet urheilijoina ja niiden elämän, suorituskyvyn ja terveyden parantaminen mahdollisimman täsmällisin menetelmin. Lisäksi taustalla kiinnostelee vielä mahdollisuus kehittää lämpökuvantamista työkaluna ihmisurheilijoiden vammojen ennaltaehkäisyssä ja kuntouttamisessa. Mutta keskitytään nyt ”yhteen asiaan” kerrallaan ;D

Riinan lähtökohdat lämpökuvantamiseen ovat myös hyvällä pohjalla. Hevosen- ja koiranomistajana sekä hevospuolella Saksassakin töitä tehneenä kokemus eläinpuolelta on jopa laajempaa kuin minulla. Lisäksi opinnot bioinformaatioteknologian linjalla Aalto-yliopistossa tuovat Riinalle osaamista fysiologiasta sekä biologisen informaation digitalisoinnista ja sovelluksista, joista lämpökuvantaminen nimenomaan pitkälti koostuu.

Näin siis meillä.. Moni sanoi, että oli rohkeaa lähteä yrittäjäksi korona-aikana, mutta kun palaset sopivat yhteen, niin pakkohan sisäisen perfektionistin oli saada laittaa ne paikoilleen.

Tervetuloa asiakkaaksi – tehdään eläinten hyvinvoinnista helpompaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *