Kategoriat
Hevoset

Rasitusvammoista, osa 2

”Onneksi lämpökuvantamalla pystymme usein helpottamaan ongelmakohtien etsintää.”

Tervetuloa jatkamaan RIDE!n kaksiosaisen rasitusvammajutun innoittamaa blogisarjaa. Kaksi Hevoslehti RIDE!n artikkelia (Muurinen, 2019) perustuvat eläinlääkäri Maria Pyykkösen pitämiin luentoihin Koulutuskeskus Salpauksessa alkuvuonna 2019. Käytän niitä pohjana, kun käyn läpi, miten lämpökuvantaminen voisi olla avuksi erilaisissa vammatapauksissa.

Artikkelin mukaan rasitusperäiset jännevammat havaitaan usein ajoissa, eli ennen isoimpia vaurioita kuten repeämiä. Mitä, jos ne voisi havaita ennen, kuin määritelmä edes on vamma? Ennaltaehkäisyyn asti päästiin edellisessä osassa tätä blogisarjaa.

Nyt aloitetaan siitä, että vamma on jo alkanut oireilla. Tässä mainittakoon muuten disclaimer, koska läheskään kaikkia vammatyyppejä ei ole tullut meille vastaan vielä: Iso osa tässä kirjoitetuista lämpökuvantamisen mahdollisuuksista on tässä vaiheessa spekulaatiota, vaikkakin mahdollisuuksien mukaan valistunutta ja tarkistettua sellaista.

Jänne- ja hankosidevammoissa alkuvaiheen oireita voivat olla vain ”taipumishaluttomuus ja tuntuman epätasaisuus”, tai ne voivat näkyä hankosidevammoissa ”kokoomis- ja väistämishaluttomuutena”. Hevosen näkyvätkin oireet voivat siis ainakin alkuvaiheessa olla hyvin epämääräisiä ja ilman ontumista. Vaihtoehtona on huomata vasta ”voimakas turvotus, kuumotus ja ontuminen” jänteen pettäessä sikäli kuin paikasta riippuen turvotusta edes erottuisi. Kun oireet tunnistetaan, tulee reagoida nopeasti. Hoitona olisi lopulta usein täyslepo, jonka voi välttää, kun kova rasitus lopetetaan ajoissa.

Jos lämpökuvannetaan heti, kun hevonen liikkuu haluttomasti, voidaan löytää alkavia vammoja, vähentää harkitusti rasitusta ja seurata löydöksen reagointia. Vaikeamman vamman kohdalla liikutus tulisi levon jälkeen aloittaa rauhallisesti määrää lisäten ja kylmäystä käyttäen. Sopivaa rasitustasoa tulisi säätää rasituksen jälkeen nousevan kuumotuksen perusteella. Kuntoutuksen aikana voitaisiin lämpökuvantamalla testata, millaisesta rasituksesta jänne alkaa lämpenemään.

Lievästi ontuvalla tai hieman epätasaisen tuntuisella hevosella voi olla jo lämpökuvassa havaittavia puolieroja lihaksiston epätasaisen rasittumisen myötä. Silti nivelongelmaan päätymiseen saatetaan tarvita eläinlääkäriä. Niveltulehdus (ilman bakteerilähdettä) johtuu poikkeavan rasituksen aiheuttamasta tulehduksesta. Nivel voi tulehdusreaktion yhteydessä kerätä nestettä. Lämpökuvantamista ajatellen niveltulehdus voi olla vaikea paikka, kun tulehdusreaktio kuumottaa ja toisaalta turvotus estää lämmön johtumista ihon pinnalle. Toinen mainittu turvotustila voi olla jännetupessa. Niveltulehduksesta päästään tilanteen pitkittyessä nivelrikkoon, joka myös ylläpitää niveltulehdustilaa.

Kinnerpatti voi olla rasitusperäinen tai perinnöllisten tekijöiden tuoma vaiva, jossa kokoamisongelmat, takajalkojen jäykkyys, laukannoston ongelmat tai potkien protestointi voivat johtaa vaivan jäljille. Tulehduskipulääkkeen vaikutusta nivelen tulehdustilaan voitaisiin seurata lämpökuvantamalla. Kinnerpattista hevosta ei saisi jäykistää turhaan seisottamalla. Tulehduksen ja siten mahdollisen kivun lievittyminen olisi varmasti huojentavaa tietää, kun hevosta pitäisi säännöllisesti kuitenkin liikuttaa.

Tämä listaus tuntui vähän tylsältä ja listamaiselta. Seuraavassa osassa tätä blogia päästään artikkelin jälkimmäisen osan esittelemien ja vielä vähän vaikeampien vammojen kimppuun. Ei käy kateeksi eläinlääkäreitä, jotka näitä joutuvat dignosoimaan. Onneksi lämpökuvantamalla pystymme usein helpottamaan ongelmakohtien etsintää.

  • Muurinen, 2019. Hevosilla rasitusvammat ovat yleinen vaiva (3/2019) ja Avaimena ennaltaehkäisy sekä tarkkailu (4/2019). Hevoslehti RIDE!. Saatavilla verkossa: <www.playsson.net/ratsuhevosten-rasitusvammat-osa-1-2> ja <www.playsson.net/ratsuhevosten-rasitusvammat-osa-2-2>. (5.10.2020).
  • Jones, Lynette (2009), Scholarpedia, 4(5):7955. <www.scholarpedia.org/article/Thermal_touch>. (Luettu: 5.10.2020.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *