Kategoriat
Hevoset

Rasitusvammoista, osa 3

”Lämpökuvantaminen on mainio tukitoimi myös ihan vaan varmistamaan, että kaikki sujuu niin kuin pitääkin.”

Tervetuloa lukemaan RIDE!n kaksiosaisen rasitusvammajutun innoittaman kolmioisaisen blogisarjan päätöstä. Kaksi Hevoslehti RIDE!n artikkelia (Muurinen, 2019) perustuvat eläinlääkäri Maria Pyykkösen pitämiin luentoihin Koulutuskeskus Salpauksessa alkuvuonna 2019. Käytän niitä pohjana, kun käyn läpi, miten lämpökuvantaminen voisi olla avuksi erilaisissa vammatapauksissa. Nyt päästään Muurisen jälkimmäisen artikkelin esittelemien vammaesimerkkien kimppuun. Edellisen blogiosan disclaimer on edelleen voimassa – monia vammatyyppejä ei ole tullut meillä tosielämässä vastaan vielä.

Sädeluuontuma on yleisnimitys sädeluun alueen kivuille. Oireina kuvataan ontuminen, joka katoaa ja palaa taas tai näkyy vaikka vain kaarteissa, ja etujalkojen lepuutaminen, kun sädeluuvaiva on useimmiten etujalassa. ”Ontuma ei voimistu taivutustesteissä” ja usein vaurio nähdään vasta magneettikuvissa. Kun puhutaan vauriosta, on paikalla aina tulehdustekijöitä, jotka oletettavasti nostavat lämpötilaa. Jaloissa se tarkoittaa lähes aina myös alueen pintalämpötilan kohoamista. Tällöin esimerkiksi vuohiskuopan lämpötilan reaktio voitaisiin huomata pikimmiten, kun hevonen liikkuu epäilyttävästi, ja eläinlääkäri saisi tutkia tarkemmin hyvissä ajoin.

Luuruhjeen ja ödeeman eroksi kerrotaan, että ruhje syntyy tapaturmassa ja ödeema rasituksen myötä. Hevonen ontuu luuruhjetta yleensä heti, mutta ödeeman aiheuttamaa epämääräistä ontumaa voi olla vaikea paikallistaa. Hiljalleen kehittyvä ödeema voi hyvinkin näkyä pintalämmön puolierona jalan vamma-alueella. Luun paranemisprosessia voidaan usein seurata lämpökuvantamalla, kun parantuvassa kohdassa verenkierto on vilkasta, ja jaloissa luut ovat lähellä ihon pintaa. 2-6 kuukautta on pitkä aika odottaa parantumista, jos vammakohdan rasituksensietoa voisi alkaa seurata lämpökameralla (vain eläinlääkärin luvalla).

”Yleinen lihaskipu” on siis aina oire, mutta se voi mennä ohi normaalisti pienellä levolla. Voimakkaalle ja toistuvalle lihaskivulle tulee löytää syy. Terve lihas on pehmeä, kimmoisa eikä arista. Lihasvenähdykset ja -repeämät syntyvät yleensä tapaturmaisesti. (Muurinen, 2019). Lämpökuvantamalla voidaan ainakin tarkistaa, kuinka suurella alueella lihasvaurio alunperin on. Pehmytkudosvaurion jälkeen kuntoutuksessa ja treeniin paluussa lämpökuvantamalla voidaan hyvin seurata puolierojen tasoittumista. Vaurioitunut kudos voi näyttää puolieroja vielä senkin jälkeen, kun perusliikkuminen näyttää normaalilta. Näin täyteen rasitukseen osataan palata vasta, kun myös vamma-alueen kudos on kunnolla palautunut, ja takapakkien riski minimoidaan.

Muurisen tekstin mukaan satula tulisi tarkistaa ainakin vuoden tai jopa puolen vuoden välein. Lämpökuvauksella voidaan hyvin tarkistaa satulan ja selän välisen kontaktin tasaisuutta.

Lanneselän SI-alueen kiputilojen ja tulehdusten hoito voi olla haastavaa. – Muurisen tekstin mukaan useampia hoitoja voi kokeilla, mutta ratkaisevinta on sopiva palauttava liikunta ja jumppaus, jonka myötä joskus päästään hevosen puhtaaseen liikkumiseen. Oireet ovat moninaiset lihaskireyksistä ja vinoudesta liikkumishaluttomuuteen tai jäykkyydestä selän lihassurkastumaan ja jatkuvaan ontumiseen. Epämääräisten oireiden yhteydessä lämpökuvantamalla voidaan paikantaa ongelmaa. Varsinkin SI-nivelen (rustoliitoksen) ja sitä ympäröivien ligamenttien tulehdustilat ovat melko lähellä ihon pintaa ja voivat silloin näkyä lämpökuvantamisessa puolieroina SI-nivelten alueella. Harjoittelussa halutaan lisätä lanneselän liikkuvuutta sopivalla rasituksella, jotta nivelväli saa liikettä, mutta ei ärry lisää. Tulehdustiloissa lämpökuvantaminen voi auttaa sopivan rasitustason löytämisessä, ja sillä voi seurata esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden tai muiden hoitojen vaikutuksia yhteistyössä eläinlääkärin kanssa.

Selän alueella yhdeksi vammatyypiksi nostetaan myös selkä- ja niskajänteen vauriot, yleensä pitkäaikaisesta rasituksesta. Ratsastuksen aikaisia oireita aiheuttava kiputila ei ainakaan painellen oireile aina selästä eikä muuten ole nähtävissä. Diagnoosin eläinlääkäri tekee ultraäänellä, joka näyttänee rakenteesta jonkunlaisen kudosvaurioalueen. Lämpökuvantamisella selän okahaarakkeiden päällä kulkevan jänteen ärsytystilat erottuvat melko usein. Luotettavimmin ongelmat havaitaan kuvantamalla hevosta säännöllisesti ja vertaamalla eri aikoina otettuja kuvia, kun rankalinjasta ei saada puolierolöydöksiä. Paikalliset hotspotit kuitenkin näkyvät, ja poikkeavat alueet raportoidaan. Lämpökuvan perusteella eläinlääkäri voi etsiä ongelmaa suoraan löydösalueelta. Diagnoosin jälkeen lämpökuvantamalla voidaan seurata vammakohtaan tulevaa rasitusta. Eli pysyyko tulehduskemia rauhallisena ja lämpötila maltillisena, kun täyslepoa ei kuitenkaan suositella koko 3-12 kuukauden ajalle.

Artikkeli antaa listan ennaltaehkäisyn tueksi:

Käy hevonen läpi päivittäin.
Tarkkaile liikkumista.
Verryttele huolella.
Tee välikäyntejä, tämä edesauttaa veren kiertämisetä lihaksiin ja lihasten hapensaantia.
Pidä huoli palautumisjaksoista.
Seuraa hevosen terveydentilaa säännöllisesti.

Lämpökuvantaminen on mainio tukitoimi myös ihan vaan varmistamaan, että kaikki sujuu niin kuin pitääkin. Terveellä hevosella homeostaasi eli kehon luontainen tasapaino toimii, se liikkuu tasapainoisesti eikä lämpökuviinkaan tule puolieroja.

Artikkeli muistuttaa pitämään mielessä myös hammasongelmat ja mahavaivat, jos hevosen ratsastettavuus huononee tai käytös muuttuu. – Myös hammasongelmat voivat erottua lämpökuvantamisessa posken läpi ihan normaalin kuvantamispaketin kuvissa. Epäilyistä on kuitenkin hyvä kertoa etukäteen, jotta voidaan ottaa kuvat myös ilman riimua ja varata vähän aikaa siihen. Mahavaivoja ei lämpökuvantaminen juuri osaa jäljittää, mutta kiputilojen aiheuttamat jatkuvat lihasjännitykset voivat aiheuttaa pintalämmön puolieroja vatsalihasten alueelle. Näin voidaan antaa vahvistuksia omistajan epäilyille, ja löydöksiä seuraamalla voidaan tarkastella hoidon toimivuutta.

Muurisen artikkelit ovatkin siis saatavilla myös verkossa. Osoitteet on lisätty lähteisiin kaikkiin blogin osiin, mutta tässä saitte ne linkkeinä ;D Kiitos, kun luit tänne asti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *