Kategoriat
Hevoset

Hevosta ostamassa

”Lämpökuvantaminen — antaa mahdollisuuden nähdä pintaa syvemmälle.”

Hevonen on sijoitus omaan elämänlaatuun – joskus työhön, joskus harrastukseen. Hankinta on usein iso ja ylläpito on pitkällä tähtäimellä vielä suurempi kulu. Kaikki tietävät, että eläinten kanssa pitää varautua myös yllättäviin terveysongelmiin. Joskus vaikutus omaan elämänlaatuun ja mielenterveyteen uhkaakin kääntyä negatiiviselle, kun kaikki ei menekään toivotusti.

Ihminen kertoo, milloin ja mihin sattuu. Hevosen kipueleitä ja kipukäyttäytymistä opitaan koko ajan paremmin huomioimaan ja tunnistamaan. Mahdollisuudet huomata poikkeavaa käytöstä ovat hyvät, kun eläin on tuttu ja sen tavat tiedossa. – Mutta entä uutta hevosta hankkiessa: Miten varmistut hevosen terveydestä ennen kauppoja, ja mistä tiedät, ettei uuden hevosen särmikkyys olekaan kipuja?

Ostotarkastuksessa yleensä tehdään yleistutkimus, tarkastetaan rakenne ja liikkuminen ja otetaan röntgenkuvat sovitussa laajuudessa. Usein tehdään myös ontumatutkimus eli taivutuskokeet, jotka perustuvat kipureaktioiden provoimiseen. Joskus taivutuskokeet tuovat esille ontuman, vaikka liikkuminen olisi muuten normaalia. Joskus oireileva jalka voidaan tunnistaa jo juoksutuksessa. Hermopuudutuksilla löydetään loppuviimein todennäköisimmin oireileva nivel, ja ongelman syytä selvitetään röntgen- ja ultraäänitutkimuksella.

Lämpökuvantaminen ennen ostotarkastusta auttaa ostajaa päättämään, kuinka laajat tutkimukset voisivat olla tarpeen. Joskus lämpökuvantaminen ohjaa tutkimaan joitain kohtia tavallista tarkemmin, mikä tarjoaa mahdollisuuden löytää yllättäviäkin asioita ja auttaa tunnistamaan ongelmia. Oireita peittävä nivelten piikitys voi jättää lämpöjälkiä näkyviin päiviksi. Lämpökuva myös auttaa vahvistamaan ongelmien sijainnin nopeammin. Puudutus voidaan kohdistaa nopeammin oikeaan niveleen, kun taivutuskokeissa on löydöksiä.

Lämpökuvantamalla ongelmiin päästään tarttumaan hyvissä ajoin, jolloin niiden jälkihoidossa pääsee paljon vähemmällä. Taivutuksetkaan eivät tuo esille kaikkia pehmytkudosongelmia, jotka lämpökuvantamalla voidaan havaita ja samalla paikallistaa. Ultraäänellä ei voi umpimähkään tutkia koko hevosta, mutta rajalliset alueet sillä voi usein tarkistaa melko pienellä vaivalla.

Ostotarkastuksella omistaja voi varmistua, että hevonen varmasti sopii omaan käyttöön. Samalla parannetaan hevosen hyvinvointia varmistamalla, että kaikki tarvittava tieto hevosen voinnista siirtyy uudelle omistajalle ja mahdollisia oireita ei laiteta muuton piikkiin. Lämpökuvantaminen täydentää kuvaa hevosen voinnista ja antaa mahdollisuuden nähdä pintaa syvemmälle.

Meidän aiempi yhteinen sekä Riinan nykyinen hevonen on ostettu ilman ostotarkastusta – ja kuinkas kävikään. Jekun vuohisen irtopala varmasti olisi huomattu joko taivutuksilla tai röntgenkuvissa. Myöhemmin lämpökuvissa kuitenkin sitten huomattiin muuttumattomana pysyvät löydökset ja osattiin tutkituttaa hevonen eläinlääkärillä. Jekku siis asui koko kesän ilman suljettavaa tilaa kuvaukseen, joten sen ajan kuvia tarkasteltiin varauksella. Jonkun aikaa olisi varmasti vielä mennyt ihmetellessä, kuinka huono tasapaino Jekulla on, mutta löydösten myötä hevonen tuli röntgenkuvattua ennen ratsukoulutukseen etenemistä.

Lähteinä mm.:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *